Slaapapneupatiënten sneller behandeld dankzij OSAsense - Universiteit Twente

OSAsense, ontwikkeld door studenten Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente in samenwerking met het Medisch Spectrum Twente (MST), is een baanbrekende tool die een versnelde, vereenvoudigde diagnose van slaapapneu mogelijk maakt. De innovatie bestaat uit een saturatiemeter, een horlogeachtig apparaat voor dataopslag en een digitale vragenlijst, waarmee patiënten zelf thuis een slaaponderzoek kunnen uitvoeren. Michel Eijsvogel, longarts bij het MST, benadrukt dat OSAsense het aantal onnodige doorverwijzingen naar specialisten met dertig procent heeft verminderd.

Slaapapneu treft zes à tien procent van volwassenen, waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stokt. Voorheen werden patiënten vaak doorverwezen naar specialisten zonder een gedegen onderzoeksmogelijkheid bij de huisarts. OSAsense heeft dit proces geoptimaliseerd door patiënten een saturatiemeter en een horloge mee naar huis te geven voor een nachtelijk onderzoek. De saturatiemeter meet het aantal ademstops per uur, waarbij het zuurstofgehalte in het bloed daalt tijdens deze stops. Gecombineerd met een digitale vragenlijst verschaft OSAsense de huisarts voldoende gegevens voor een betrouwbare screening op slaapapneu.

Wat OSAsense onderscheidt, is niet alleen de verbeterde doorverwijzing naar specialisten, maar ook de mogelijkheid voor huisartsen om zelf behandelingen te starten bij lichte gevallen of laag risico op slaapapneu. Adviezen over levensstijlveranderingen, zoals gewichtsverlies, kunnen nu direct worden gegeven, waardoor onnodige doorverwijzingen worden voorkomen.

De samenwerking tussen de Universiteit Twente en het MST heeft niet alleen geleid tot deze zorginnovatie, maar heeft ook geresulteerd in de oprichting van een eigen bedrijf door de betrokken studenten. Michel Eijsvogel is positief over de toekomst van OSAsense en gelooft dat de inzet van deze studenten het wereldwijde succes van deze tool zal bevorderen. OSAsense, met twee jaar op de markt en een groeiende bekendheid, is niet alleen een efficiënte oplossing voor slaapapneu, maar een veelbelovende stap in de richting van patiëntgerichte zorginnovaties wereldwijd.

Lees hier nog meer over OSAsense in het uitgebreide artikel geschreven door Universiteit Twente.