Smartwatch geeft huisartsen grip op apneu - RTV Noord

Huisartsen in Groningen maken veelvuldig gebruik van OSAsense, een apparaat dat apneu kan uitsluiten. Dit innovatieve hulpmiddel, bedacht door artsen in Groningen en verder ontwikkeld door de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente, fungeert als een smartwatch die patiënten tijdens hun slaap dragen. Apneu, waarbij de ademhaling tijdens de slaap stokt, kan leiden tot zuurstofdips en een verhoogde hartslag. OSAsense detecteert deze dips via een pleister op de vinger die het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag meet.

Voorheen werden patiënten met vermoedelijke slaapapneu direct doorverwezen naar het ziekenhuis voor uitgebreide slaaponderzoeken met sensoren en elektroden. OSAsense biedt huisartsen een effectief vooronderzoek, waardoor onnodige doorverwijzingen met dertig procent zijn verminderd, volgens huisarts en mede-bedenker Tjitte Verbeek. Het horloge kan met zekerheid apneu uitsluiten, waardoor onnodige wachtlijsten voor slaapcentra worden verminderd.

Patiënten zoals Erik Vos ervaren de voordelen van OSAsense, waarbij het horloge na een nacht slapen met zekerheid kan bepalen of verdere apneu-onderzoeken nodig zijn. Dit efficiënte vooronderzoek heeft meer dan 120 huisartspraktijken in Groningen en ook in Twente overtuigd om OSAsense te integreren, en verdere uitbreiding naar Friesland en Drenthe staat op de planning. De toepassing valt binnen de basisvergoeding van zorgverzekeringen, wat patiënten geen extra kosten oplevert. OSAsense biedt niet alleen gemak en efficiëntie voor huisartsen, maar ook geruststelling en snellere diagnosemogelijkheden voor patiënten met slaapgerelateerde klachten.

Lees hier nog meer over OSAsense in het uitgebreide artikel geschreven door RTV Noord.